Lemuni
Nama tempatan: Lemuni
Nama saintifik : Vitex Trifolia var Negundo
Nama saintifik : Vitex Trifolia var Negundo
Daun lemuni boleh digunakan untuk mengubati penyakit rheeumatism, beri beri, cirit berit, kanser payudara,mencegah kelemumur, kurap dan luka luka celah jari kaki.Air rebusan daun muda digunakan untuk mengubati muntah darah. Air rendaman daun ini jika dijadikan air mandian dipercayai dapat memulihkan anggota-anggota badan yang lemah, terutama setelah sembuh dari sakit yang berlarutan. Daun Lemuni dijadikan bantal kepala dipercayai dapat mengubati sakit kepala. Manakala biji lemuni pula boleh dijadikan ubat cacing.
Resepi Nasi lemuni
6 cawan beras Basmathi
4 genggam daun lemuni ( Kisar dan perah patinya )
5 cawan Pati daun lemuni
1 cawan santan pekat
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 inci halia dikisar halus, sedikit garam, halba dan minyak zaiton.
Masukkan beras, Pati daun lemuni,santan, bawang yang dah dimesin, garam, halba dan minyak zaiton ke dalam periuk nasi. Kacau nasi bila nampak sudah hampir kering.
Nasi lemuni ini sangat popular dikalangan saudara kita diPulau Pinang ,biasanya di sediakan pada hujung minggu apabila seluruh keluarga berada dirumah ia menambahkan keceriaan yang sudah ada. Jangan lupa kari telur rebus atau kari ikan kering dan ikan kering talang di goreng dengan chili kering.
6 cawan beras Basmathi
4 genggam daun lemuni ( Kisar dan perah patinya )
5 cawan Pati daun lemuni
1 cawan santan pekat
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 inci halia dikisar halus, sedikit garam, halba dan minyak zaiton.
Masukkan beras, Pati daun lemuni,santan, bawang yang dah dimesin, garam, halba dan minyak zaiton ke dalam periuk nasi. Kacau nasi bila nampak sudah hampir kering.
Nasi lemuni ini sangat popular dikalangan saudara kita diPulau Pinang ,biasanya di sediakan pada hujung minggu apabila seluruh keluarga berada dirumah ia menambahkan keceriaan yang sudah ada. Jangan lupa kari telur rebus atau kari ikan kering dan ikan kering talang di goreng dengan chili kering.
No comments:
Post a Comment